Bangkirai

BANGKIRAI

Bangkirai is een hardhoutsoort afkomstig van de Shorea-laevifolia, een boomsoort die voornamelijk groeit in Zuidoost-Azië, met name in landen als Indonesië, Maleisië en de Filipijnen. Het hout staat bekend om zijn uitstekende duurzaamheid, stabiliteit en natuurlijke weerstand tegen rot, schimmels en insectenplagen. Wat het een uitstekende keuze maakt voor buitentoepassingen in vochtige of regenachtige klimaten. Met zijn lichtbruine/ rode kleur en zichtbare, witte kalklijnen lijkt Bangkirai sprekend op Meranti. Verder heeft het over het algemeen een gelijkmatige textuur en een aantrekkelijke uitstraling.

De duurzaamheidsklasse van Bangkirai is van nature erg hoog. Mede hierdoor is Bangkirai een geschikte houtsoort voor veel verschillende buitentoepassingen, omdat je het kunt gebruiken zonder behandeling. Het kan jarenlang meegaan zonder ernstige tekenen van verval.

Toepassing

Bangkirai wordt dankzij de hoge duurzaamheid en hardheid veel gebruikt voor toepassingen buiten. Het hout is erg sterk, dus wordt vaak voor wat grotere bouwprojecten gebruikt. Denk aan zware constructies, bruggen, brugdekken, geluidswallen, damwanden en steigers. Daarnaast wordt Bangkirai in de tuin veel gebruikt als vlonder, hekwerk, poort en pergola.
Bangkirai-hout heeft over het algemeen een fijne en gelijkmatige textuur, waardoor het relatief gemakkelijk te snijden en te schaven is. Bangkirai-hout reageert goed op verschillende afwerkingsmaterialen, waaronder oliën, vernissen en lakken. Deze afwerkingen helpen niet alleen om het hout te beschermen tegen vocht en slijtage, maar verbeteren ook de natuurlijke uitstraling van het hout.

 

Eigenschappen:

  • Andere namen: Balau, Selangan Batu, Benuas
  • Groeigebied: Zuid-Oost Azië, met name Indonesië, Maleisië en de Filipijnen. Deze regio staat bekend om zijn tropische klimaat en uitgestrekte regenwouden waar de Shorea-laevifolia boom, waar Bangkirai-hout van afkomstig is.
  • Duurzaamheid: Klasse II, vanwege zijn natuurlijke weerstand tegen verval heeft Bangkirai-hout over het algemeen minimaal onderhoud nodig.
  • Drogen: Zeer langzaam en voorzichtig
  • Oppervlakbewerking: Slecht
  • Bewerkbaarheid: Goed, met behulp van traditionele houtbewerkingsgereedschappen en -technieken.
  • Bevestiging: Voorboren noodzakelijk