AFRORMOSIA

AFRORMOSIA

Afrormosia, ook bekend als Afro-Teak, is een hardhoutsoort afkomstig uit West-Afrika, voornamelijk uit landen als Kameroen, Nigeria, en Ivoorkust. Het staat bekend om zijn duurzaamheid, stabiliteit en esthetische aantrekkingskracht, waardoor het een populaire keuze is voor verschillende toepassingen. Het hout van Afrormosia heeft een egale geelachtige tot donkerbruine kleur, Het spint heeft een geelwitte kleur waardoor op het kwartiers vlak een lichte streeptekening te zien is. Op het dosse vlak zie je een lichte vlamtekening. Qua uiterlijk lijkt het hout een beetje op teak en heeft het van nature een luxe uitstraling. Het heeft een fijne textuur en een gelijkmatige nerf, wat het geschikt maakt voor diverse bewerkingen. De veelzijdigheid van Afrormosia maakt het tot een veelgevraagde keuze voor architecten, ontwerpers en bouwers die op zoek zijn naar hoogwaardige houtsoorten die zowel esthetisch als functioneel zijn.

 

Projecten:

Toepassing

Afrormosia wordt aangeboden voor toepassing als gevelbekleding. Vanwege zijn duurzaamheid en weerstand tegen rotten en insecten, wordt Afrormosia vaak gebruikt voor buitentoepassingen zoals terrassen, gevelbekleding, en tuinmeubelen. Binnenshuis wordt het gebruikt voor vloeren, trappen, meubels en fineerwerk. Afrormosia staat ook bekend om zijn stabiliteit, wat betekent dat het hout minder vatbaar is voor krimpen, uitzetten en vervormen onder invloed van veranderingen in vochtigheid en temperatuur. Daarnaast wordt Afrormosia ook vaak binnen toegepast voor deuren, ramen, kozijnen, traptreden, jachtbouw en diverse fijn timmerwerken.

 

Eigenschappen:

  • Andere namen: Kokrodua, Obang, Mohole, Asamela
  • Groeigebied: West- en Midden-Afrika, voornamelijk Ghana, Ivoorkust, Congo, Zaïre.
  • Duurzaamheid: Klasse I/II
  • Drogen: Langzaam, met weinig gevaar voor scheuren en vervorming
  • Oppervlakbewerking: Goed
  • Bewerkbaarheid: Goed, zowel met handgereedschap als machinaal. Het gebruik van hardmetalengereedschap wordt aanbevolen.
  • Bevestiging: Voorboren en RVS bevestigingsmateriaal wordt aanbevolen
  • Volumieke massa: 670-700-800 kg/m3 bij 12% vochtgehalte