Ako

AKO

Ako is een hardhoutsoort, ook wel bekend onder de naam Antiaris of African whitewood. Het hout heeft een lichtgele tot licht geelbruine kleur. Dit maakt het hout aantrekkelijk voor verschillende toepassingen, vooral daar waar een lichte en heldere uitstraling gewenst is.

Er bestaat weinig tot geen verschil tussen het kernhout en het spint. Ako is een houtsoort afkomstig uit West-Afrika, met name uit landen als Nigeria, Kameroen, Ivoorkust en Ghana. Het hout van de Antiaris boom staat bekend om zijn lichtheid en zachtheid, waardoor het gemakkelijk te bewerken is. Hoewel Antiaris gemakkelijk te bewerken is, heeft het de neiging om snel te beschadigen en is het niet bijzonder duurzaam. Daarom wordt het vaak gebruikt voor toepassingen binnenshuis.

Ako lijkt ook wel veel op Ayous en wordt hier dan ook wel als vervanger toegepast. Wel is Ako zwaarder dan Ayous.

 

Assortiment:

Toepassing

Ako bieden wij in massieve vorm aan voor toepassing als binnenkozijn, maar wordt ook vaak toegepast op meubel- of spaanplaat of als triplex voor interieurtoepassingen zoals tafelbladen. Omdat Ako een goed te bewerken en af te werken houtsoort is, is deze uitermate geschikt als binnenkozijn. De manier waarop de vezels in het hout lopen, en hoe zacht ze zijn, bepalen hoe gemakkelijk je het kunt bewerken. Antiarishout kan zowel met handgereedschap als machinaal vrij eenvoudig worden bewerkt, maar het vereist scherp snijgereedschap en een kleine snijhoek om een glad oppervlak te krijgen.

 

Eigenschappen:

  • Andere namen: Antiaris, Sansama, Bonkombo, Akédé
  • Groeigebied: West-Afrika (Nigeria, Kameroen, Ivoorkust en Ghana)
  • Duurzaamheid: Klasse V
  • Drogen: Matig snel, Antiaris hout heeft de neiging om te vervormen tijdens het droogproces. Het is daarom belangrijk om het hout snel en deskundig te drogen na het zagen, omdat het gevoelig is voor blauwschimmel.
  • Oppervlakbewerking: Goed
  • Bewerkbaarheid: Makkelijk, zowel met handgereedschap als machinaal
  • Bevestiging: Matig
  • Volumieke massa: 350-445-550 kg/m3 bij 12% vochtgehalte