ALASKA YELLOW CEDAR

ALASKA YELLOW CEDAR

Alaska Yellow Cedar, ook wel Yellow Cypress genoemd, is een lichtgele houtsoort waarbij het witte spint niet duidelijk te onderscheiden is van het kernhout. Wanneer het hout in contact komt met zonlicht zal het door de jaren heen donkerder worden van kleur. Net als soortgenoot Red Cedar bevat het hout een typische geur die te vergelijken is met een verse aardappel. Daarnaast bevat het hout hars. Het hout heeft een fijne, gelijkmatige textuur en een rechte nerf, waardoor het populair is voor verschillende houtbewerking toepassingen. Dit hout wordt gewaardeerd om zijn uitzonderlijke sterkte, stabiliteit en natuurlijke weerstand tegen verval en insectenplagen. Het staat ook bekend om zijn lichte gewicht, wat het ondanks zijn sterkte gemakkelijk te bewerken maakt.

 

Assortiment:

Toepassing

Al met al is Alaska Yellow Cedar een waardevolle en veelzijdige houtsoort, gewaardeerd om zijn sterkte, duurzaamheid en culturele betekenis in het Pacifische Noordwesten. Het wordt veel gebruikt voor uiteenlopende toepassingen. Dit hout bieden wij vooral aan als toepassing voor het bouwen van sauna’s en hot tubs. Daarnaast wordt het veel gebruikt voor binnen- en buiten timmerwerken, zoals gevelbekleding. En is het ook een gewilde houtsoort voor scheepsdekken. De reden hiervoor is dat Alaska Yellow Cedar erg duurzaam en vochtbestendig is. Het hout is gemakkelijk te bewerken en af te werken en dus erg gebruiksvriendelijk voor allerlei soorten houtbewerkers.

Leuk weetje: vroeger werd Alaska Yellow Cedar veel gebruikt door Indianen voor bijvoorbeeld traditionele totempalen, kano’s en andere ceremoniële objecten.

Eigenschappen:

  • Andere namen: Yellow Cypress, Alaska Cedar, Chamaecyparis de Nootka
  • Groeigebied: Westkust van Noord-Amerika tot zuidelijk Alaska. Het groeit goed in vochtige, gematigde klimaten en staat vaak op berghellingen en in valleien.
  • Duurzaamheid: Klasse I/III
  • Drogen: Goed, hars kan tijdens het drogen wel uitvloeien
  • Oppervlakbewerking: Goed
  • Bewerkbaarheid: Goed, zowel met handgereedschap als machinaal
  • Bevestiging: Goed