AYOUS

AYOUS

Ayous, ook wel Abachi genoemd, groeit voornamelijk in West-Afrikaanse landen zoals Ivoorkust, Ghana en Nigeria. Het kernhout heeft een vers witachtig tot crème gele kleur, dat na blootstelling aan licht wat goudgeel kan nakleuren. Het heeft een fijne, gelijkmatige textuur en een rechte nerf. Er is geen duidelijk verschil tussen het kernhout en het spint. Hierdoor heeft het hout een mooi, egaal uiterlijk. Afhankelijk van de herkomst kan de kleur en de kwaliteit van het Ayous verschillen. Ayous staat bekend om zijn lichte gewicht, zachte textuur en uitstekende isolatie-eigenschappen. Het heeft een lage natuurlijke glans en kan dus goed worden gesneden, geschuurd en gelakt. Het hout wordt ook wel thermisch gemodificeerd waardoor de duurzaamheid van klasse 5 naar klasse 2 zal veranderen.

 

Assortiment:

Toepassing

Doordat Ayous een lichtgewicht houtsoort is wordt deze vaak toegepast voor doeleinden waarbij een gemakkelijk te bewerken houtsoort nodig is. Bijvoorbeeld voor het binnenwerk van meubels, deuren, kozijnen en panelen. Vanwege zijn lichtheid en structuur heeft Abachi-hout goede isolerende eigenschappen, vooral tegen geluid en warmte. Daarom wordt het vaak gebruikt in de bouw van geluidsisolerende panelen en deuren.
Abachi-hout staat niet bekend om zijn natuurlijke duurzaamheid en is gevoelig voor insecten- en schimmelrot als het wordt blootgesteld aan vocht. Daarom wordt het meestal binnenshuis gebruikt of in toepassingen waar het beschermd is tegen vocht. Wij bieden het thermisch gemodificeerd Ayous ook onder andere aan als toepassing voor gevelbekleding.

Leuk weetje: Ayous hout wordt ook gebruikt voor het maken van muziekinstrumenten, zoals gitaren en drums vanwege de resonante eigenschappen. 

 

Eigenschappen:

  • Andere namen: Abachi, Obeche, Samba, Wawa. 
  • Groeigebied: West-Afrika. Met name in de regio van de vochtige tropen. 
  • Duurzaamheid: Klasse V
  • Drogen: Snel en gemakkelijk
  • Oppervlakbewerking: Goed, het verdient aanbeveling een poriënvuller te gebruiken
  • Bewerkbaarheid: Goed, zowel met handgereedschap als machinaal
  • Bevestiging: Goed
  • Volumieke massa: 370-390-450 kg/m3 bij 12% vochtgehalte