BERKEN

BERKEN

Berkenhout, ook wel Birch genoemd, is afkomstig van de berk, een boom uit het geslacht Betula. Deze boom groeit voornamelijk in gematigde klimaten in het noordelijk halfrond. Ze zijn vaak te vinden in bossen, langs rivieren en meren, en op heuvels en bergen. Het hout van de berk staat bekend om zijn diverse toepassingen en eigenschappen.

Afhankelijk van het groeigebied kan Berken qua kleur en kwaliteit wat afwijken van elkaar. Vaak is Berken wat geler van kleur, maar kan het ook een donker roodbruine kleur hebben. Het kernhout onderscheidt zich weinig van het spint. Berkenhout heeft een fijne en gelijkmatige textuur, waardoor het gemakkelijk te bewerken is. Het heeft over het algemeen een gladde afwerking. Het hout reageert goed op verschillende afwerkingsmethoden, zoals beitsen, verven en lakken. Het kan een mooie afwerking krijgen die past bij verschillende decoratieve stijlen.

 

Assortiment:

Toepassing

Wij bieden Berken vooral aan als multiplex plaatmateriaal. Daarnaast wordt Berken ook veelal toegepast voor kleinere voorwerpen zoals ijsstokjes, satéstokjes, borstelhout en huishoudelijk voorwerpen waaronder trapjes en speelgoed. Je ziet dat het hout populair is bij houtbewerkers en ambachtslieden vanwege zijn makkelijke bewerkbaarheid en veelzijdigheid. Berkenhout is niet zo hard als sommige andere hardhoutsoorten, maar het heeft nog steeds een redelijke sterkte en stevigheid. Dus het is naast de kleinere voorwerpen ook geschikt voor verschillende toepassingen binnenshuis, vanwege de eigenschappen zoals stabiliteit, textuur en esthetiek.

 

Eigenschappen:

  • Andere namen: Birch, Yellow Birch, Paper Birch
  • Groeigebied: Europa, Oostelijk Noord-Amerika en Japan. Bossen langs rivieren en meren, op heuvels en bergen.
  • Duurzaamheid: Klasse V, regelmatig onderhoud is noodzakelijk om de kwaliteit te behouden.
  • Drogen: Snel, enige neiging tot vervorming
  • Oppervlakbewerking: Goed. Beitsen, verven, lakken, oliën en vernissen: het kan allemaal.
  • Bewerkbaarheid: Goed, een snijhoek van 15O wordt aanbevolen
  • Bevestiging: Goed, voorboren wordt bij de randen aanbevolen
  • Volumieke massa: 610-660-670 kg/m3 bij 12% vochtgehalte