Mahonie Sipo

MAHONIE SIPO

Mahonie Sipo kan je herkennen aan de prachtige roodbruine kleur, soms tegen een violetachtige tint aan. Het spint is vaak grijsroze tot lichtbruin van kleur is en is gemakkelijk te onderscheiden van het kernhout. Onder invloed van de zon zal het hout in verloop van tijd verkleuren. De rode tint zal gedeeltelijk wegvagen en veranderen in een warme goudbruine kleur. De Sipo, onderdeel van de familie Meliaceae, onderscheidt zich van de andere Mahonie soorten door het streeppatroon dat wordt veroorzaakt door parenchymbanden die hier aanwezig zijn. In sommige gevallen zal er een vlamtekening ontstaan. 

Het loofhout is afkomstig uit West- en Centraal Afrika, regelmatig is Ivoorkust het land waar dit hout wordt ingeslagen.

 

Assortiment:

Toepassing

Mahonie Sipo is een van de producten die wij bij Houtimport Best voor veel verschillende doeleinden aanbieden. Dit omdat de bewerkbaarheid met handgereedschappen en machines weinig moeilijkheden oplevert, tenzij het hout een onregelmatig draadverloop heeft. Het hout is voor veel verschillende projecten te gebruiken. In massieve vorm wordt het veel aangeboden voor bijvoorbeeld kozijnhout, zowel voor binnen- als voor buitenkozijnen, ramen en deuren. Daarnaast wordt het ook veel aangeboden in de vorm van fineer en triplex voor onder andere meubels. Mocht je Sipo willen gebruiken voor glad werk, dan is een vulmiddel noodzakelijk, omdat het soms open poriën heeft en onregelmatigheden kan vertonen, zoals kleine gaatjes en scheuren. Door een vulmiddel te gebruiken, kunnen deze gaatjes en scheuren worden opgevuld, waardoor een gladde en gelijkmatige afwerking wordt bereikt wanneer het hout wordt geschuurd en afgewerkt.

 

Eigenschappen:

  • Andere namen: Assié, Kalungi, Sipo, Utile, Kosi-Kosi, Mufumbi
  • Groeigebied: West- en Centraal-Afrika
  • Duurzaamheid: Klasse II/III
  • Drogen: Vrij langzaam
  • Oppervlakbewerking: Goed, voor glad werk is vulmiddel noodzakelijk
  • Bewerkbaarheid: Goed, zowel met de hand als machinaal
  • Bevestiging: Goed, RVS bevestigingsmateriaal wordt aanbevolen
  • Volumieke massa: 550-640-750 kg/m3 bij 12% vochtgehalte