Hardhout vs. zachthout

Hardhout vs. zachthout

Het verschil tussen de twee groepen is niet de hardheid, maar de duurzaamheid van het hout. De indeling van een houtsoort als “hardhout” of “zachthout” heeft te maken met de groei van de boom. Het verschil tussen hardhout en zachthout zit dus eigenlijk in het zaad van de boom waar het vandaan komt. En de manier waarop boomsoorten “zich voortplanten”.

Hardhout is afkomstig van bomen en planten waarvan de zaden zijn omgeven of bedekt met fruit. Hardhout wordt ook wel loofhout genoemd. In feite komt naaldhout van bomen en naaktzadigen. De zaden van deze bomen vallen op de grond zonder de vrucht te beschermen. Zachthout wordt ook wel naaldhout genoemd.

DE EIGENSCHAPPEN VAN HARDHOUT

Hardhout is hout dat afkomstig is van loofbomen, zoals de gewone eik in Nederland. Veel van het hardhout komt uit andere delen van de wereld. Denk bijvoorbeeld aan PadoekIrokoAfzelia en Meranti.

Loofbomen verliezen in de herfst hun blad. Over het algemeen groeien loofbomen vrij langzaam, waardoor een compact, dicht bos ontstaat. Door de langzame groei en compacte celstructuur is hardhout over het algemeen duurzamer dan naaldhout. De duurzaamheid is afhankelijk van de houtsoort. Over het algemeen kan hardhout ook zonder bewerking buiten worden gebruikt.

DE EIGENSCHAPPEN VAN ZACHTHOUT

Zachthout is hout dat afkomstig is van naaldbomen. Bekende soorten naaldhout zijn bijvoorbeeld vurengrenen, radiata pine en red ceder. Deze naaktzadige bomen houden hun naalden het hele jaar door. Naaldbomen groeien relatief snel, wat resulteert in een minder compacte houtsoort met een lagere dichtheid dan hardhout. Naaldhout is over het algemeen minder duurzaam dan hardhout. Om naaldhout buiten te kunnen gebruiken, heeft het hout een passende behandeling nodig. Zoals bijvoorbeeld het thermisch modificeren van hout.

HARDHOUT BIJ HOUTIMPORT BEST

Houtimport Best is al jaren FSC®-gecertificeerd importeur en verkoper van legaal hardhout. Wij vinden het belangrijk om bij te dragen aan een milieubewuste manier van werken en aan een milieuvriendelijkere toekomst. Ons hardhout wordt onder andere verwerkt in trappen, kozijnen en scheepsbouw.