Wat betekenen de keurmerken op hout?

Wat betekenen de keurmerken op hout?

Er zijn ontzettend veel keurmerken voor hout en houtproducten.  U heeft vast ooit een houtproduct gekocht waarop een keurmerk werd vermeld. Een keurmerk is een goed teken. Het betekent namelijk dat er op een verantwoorde manier is omgegaan met het hout. Maar wat betekenen al die verschillende keurmerken? 

CE-markering

Een CE-markering is een merkteken dat je als leverancier, importeur of distributeur moet aanbrengen op producten welke zijn vastgesteld in productgroepen. Een markering geeft aan dat het product voldoet aan de eisen van de Europese Unie op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.

Meer informatie over CE-markering vind je hier.

KOMO

Alle KOMO gecertificeerde producten voldoen aan de eisen van marktpartijen en overheden. Als er is gebouwd met KOMO, is het bouwwerk optimaal verzekerbaar. Producten met het KOMO-keurmerk kunnen lang worden gebruikt en vergen minder onderhoud. Onafhankelijke experts testen keer op keer de kwaliteit van KOMO, zodat u een constante kwaliteit krijgt, altijd voor een scherpe prijs.

Meer informatie over KOMO vind je hier.

FSC®

FSC staat voor Forest Stewardship Council en is het internationale keurmerk met eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer. FSC werkt samen met overheden, bedrijven en milieuorganisaties en stimuleert samen verantwoord bosbeheer wereldwijd. Het FSC-keurmerk stelt strenge eisen voor onder andere de houtkap, kwetsbare bosgebieden, het herstel van de bossen maar ook lonen en verantwoorde werkomstandigheden. Een FSC-keurmerk is te vinden op producten van massief hout maar ook op producten waarin hout of houtvezels zijn werkt. Denk aan plaatmateriaal, deuren en papier.

Meer informatie over FSC vind je hier.

PEFC

PEFC is een internationaal keurmerk dat staat voor Programme for Endorsement of Forest Certification. Het wordt gebruikt voor hout- en papier(producten) en wordt wereldwijd gesteund door overheden, bedrijven en regionale organisaties. Het hout dat een PEFC-keurmerk bedraagt is afkomstig uit maatschappelijk verantwoord beheerde bossen. PEFC heeft ruim 1 miljoen boseigenaren met samen meer dan 325 miljoen hectare bosoppervlak.

Meer informatie over PEFC vind je hier.

Het verschil tussen FSC-gecertificeerd en PEFC-gecertificeerd hout, is dat er bij FSC per land wordt gekeken wat nodig is om een certificaat te behalen en bij PEFC wordt dit met een lokale keuring bepaald.

STIP

Het STIP-certificaat is een certificaat dat verstrekt kan worden aan bedrijven die alleen hout inkopen, en dus ook verkopen, dat uit maatschappelijk verantwoorde bossen komt. Al het hout dat er wordt ingekocht of gekocht door of bij een STIP-gecertificeerd bedrijf, is FSC, PEFC, Keurhout duurzaam level 1 en 2, MTCS en STIP.

Meer informatie over STIP vind je hier.

Keurhout

Keurhout staar voor het inrichten en beheren van een betrouwbaar en vooral praktijkgericht systeem voor de handselketencontrole op hout(producten). Het hout is afkomstig uit toegelaten bosgebieden waarvan de duurzaamheid en de legale herkomst gegarandeerd kunnen worden.

Meer informatie over Keurhout vind je hier.

MTCS/CSA/SFI/ATFS

Wereldwijd zijn er tientallen initiatieven van duurzaam bosbeheer. Vaak toegespitst op bossen per regio of land. Zo heeft Maleisie het Malaysian Timber Certification Scheme (MTSC),  Canada kent de Canadian Standard Association (CSA), de Verenigde Staten hebben de Sustainable Forestry Initiative (SFI) en de American Tree Farm System (ATFS). Allen opgericht met als doel duurzaam en verantwoord bosbeheer.

Meer informatie over de internationale keurmerken vind je hier.