Schimmel op thermisch gemodificeerd hout, wat nu?

Schimmel op thermisch gemodificeerd hout, wat nu?

Na lang wikken en wegen heb je gekozen voor het toepassen van thermisch gemodificeerd hout voor jouw project. Na een regenachtige en vochtige herfst zie je dat er op het hout zwarte spikkels en vlekken zijn ontstaan. Schimmel?!

Maak je geen zorgen, dit ligt (meestal) niet aan het hout. Schimmel is een natuurlijk proces dat in iedere houtsoort voor kan komen. Het is niet erg, maar toegegeven, het is ook niet zo mooi. Wat kun je eraan doen om schimmelvorming te verhelpen?

 

Waar komt schimmel vandaan?

Schimmel ontstaat vaak door (teveel) vocht in het hout. Regenslag, een lekkende dakgoot, een regenpijp die langs de wand afloopt, water kan overal vandaan komen. Als eerste is het dus vooral een kwestie van: voorkomen is beter dan genezen. Zorg bij het toepassen van het hout voor voldoende ventilatie. Zowel onder en boven als tussen de wand en het hout. Bij voldoende ventilatie kan het hout na een flinke regenbui weer drogen.

Heb je voldoende ventilatie? Mooi! Helaas sluit dit niet uit dat het hout kan gaan schimmelen. Hoe vatbaar je hout hiervoor is heeft ook te maken met de plaatsing en de toepassing. Schaduwkant? Overstek? Bosrijke omgeving? Allemaal situaties waarbij schimmels sneller kunnen voorkomen.

Ook het drogen van het hout bij de producent en het proces van het thermisch modificeren kunnen invloed hebben op de vatbaarheid van schimmels. Hoe minder vocht in het hout, hoe minder kans op schimmelvorming.

Daarnaast is het zo dat lichte houtsoorten, zoals bijvoorbeeld ayous en vuren, vatbaarder zijn voor schimmels in tegenstelling tot hardhoutsoorten zoals padoek, afrormosia en iroko.

Op de foto is een gevel te zien waarbij onvoldoende ventilatie aan de onderkant is toegepast, het hout nat is geworden en geen ruimte had om te drogen.

 

Schimmel op hout verwijderen

Schimmel op het hout is vervelend maar gelukkig makkelijk te verhelpen met een aantal simpele tips. Allereerst hoef je jezelf geen zorgen te maken over de kwaliteit van je planken. En nee, je houten wand hoeft ook niet volledig opnieuw gemonteerd te worden.

Een schimmel op thermisch gemodificeerd hout zal voedingsstoffen uit de lucht halen en niet uit het materiaal zelf. De kwaliteit en duurzaamheid van het thermisch gemodificeerde hout zal dan ook niet aangetast worden of beginnen te rotten.

De zwarte spikkels en vlekken zullen door middel van een aantal opties verwijderd kunnen worden:

  1. De zwarte verkleuring zal door de jaren heen vanzelf verdwijnen. Het hout gaat namelijk vergrijzen waardoor de spikkels en vlekken niet meer zichtbaar zullen zijn. Let wel: dit kan enkele maanden tot jaren duren.
  2. Gebruik wat lauwwarm water, een doek of zachte spons en veeg over de zwarte spikkels. In sommige gevallen kan dit al voldoende zijn om de schimmel te verwijderen.
  3. Is warm water niet voldoende? Dan kan onverdund schoonmaakazijn of soda met water nog een oplossing zijn. Even laten intrekken en daarna grondig afspoelen met schoon water.