Thermisch gemodificeerd hout

Wat is thermisch gemodificeerd hout?

Het thermisch modificeren van hout is een milieuvriendelijk proces dat hout duurzamer maakt. Hiervoor worden warmte en vocht gebruikt. Maar hoe werkt dit?

Naaldhoutsoorten zoals Vuren en Grenen, maar ook Radiata Pine of Ayous worden in vochtige ruimtes afgesloten. Hier wordt het hout gedurende 24 uur geleidelijk opgewarmd tot ongeveer 200 graden. Het hout koelt daarna geleidelijk weer af. Door dit proces verandert de celstructuur van het hout, verharden de celwanden en karameliseren de zogenoemde suikers. Het mooiste is dat er uitsluitend gebruik wordt gemaakt van hitte en stoom en dus niet van chemicaliën.

Door thermische modificatie kan vocht niet meer in het hout dringen. Hierdoor vindt schimmel geen voedingsbodem meer. Hout kan dus niet meer rotten!

Hierdoor worden de eigenschappen van het hout aanzienlijk verbeterd en krijgt het hout een prachtige bruine kleur. De duurzaamheidsklasse van het hout wordt bepaald door thermische modificatie I/II. Dit is de duurzaamheidsclassificatie die overeenkomt met veel hardhoutsoorten. Dit betekent dat de houtsoorten een levensduur hebben van minimaal 25 jaar of langer. Zo kan gemodificeerd hout zowel binnen als buiten gebruikt worden, onbehandeld of behandeld.

Waarom kiezen voor thermisch gemodificeerd hout?

  • Milieuvriendelijk omdat er geen chemicaliën worden gebruikt bij het verduurzamingsproces
  • Het hout heeft duurzaamheidsklasse I/II, wat betekent dat het meer dan 25 jaar meegaat
  • Schimmels en andere vormen van houtrot hebben geen kans tegen thermisch gemodificeerd hout
  • Door de blijvende verlaging van het vochtgehalte is het hout vormvast en zal niet meer werken
  • De kleur van het hout krijgt een warme bruine tint
  • Thermisch gemodificeerd hout voor een luxe uitstraling